Saturday, 21 March 2009

Mijn favoriete club

Buuh, het is weeral ff geleden he.

Ok topic van vandaag.. Mijn favoriete club.

Dat is natuurlijk een heel gemakkelijke vraag. Dat is overduidelijk Manchester United.



Zeg nu zelf. Da zijn toch de mooiste truikes dage ooit al in u leve gezien hebt zeker. Da mooi bloedrood, dat gouden logo met duiveltje en het mooie detail lijntje op de rugzijde.

Ik heb niet echt een idool maar als ik dan toch een speler moet aanduiden dan is het Wayne Rooney



Carlos Tevez


Ryan giggs


Een van deze 3. Als ik een manager moet aanduiden ga ik ongetwijfeld voor Sir Alex Ferguson, aka als Fergie of The gaffer.

Waar het starte...
Matt Busby was tijdens de Tweede Wereldoorlog leider van een regiment. Tijdens zijn jaren in WO II leerde hij Jimmy Murphy kennen. Na de oorlog gingen ze samen op zoek naar spelers om van United een vaste waarde te maken in de englese competitie.

In het eerste naoorlogse seizoen (1946/47) slaagden ze bijna in hun opzet. United werd tweede net achter Liverpool. Busby's grootste verdienste tijdens zijn periode bij Manchester was zijn geloof in de eigen jeugdspelers. En zo behaalde hij met een mix van jonge spelers en ervaren mannen een seizoen later de FA cup.

De eerste titel kwam er in het seizoen 1951/52. Door het succes starte Busby zijn eigen youth academy op, The Busby Youth academy. Deze academie was de voorloper van de huidige, wereldwijde jeugdopleiding van Manchester United.

De spelers uit deze academy werden eerst een beetje lachend Busby Babes genoemd, een spotnaam die later eerder een kwaliteitsmerk werd. In de seizoenen 55/56 en 56/57 werd de titel tweemaal op rij gewonnen met een ploeg die bijna enkel uit "Busby Babes" bestond.

Tragedie...
In 1958 sloeg het noodlot echter toe voor United. Terwijl heel Europa overtuigd was dat Manchester United het ongenaakbare Real Madrid,tot dan het nummer 1 van de wereld, naar de Europese kroon ging steken stortte het vliegtuig van de spelers neer. Na het bijtanken in München crashte de vlieger bij een poging om op te stijgen. Op 6 februari 1958 stierven 22 mensen in de crash waaronder zeven spelers. De voetbalwereld was in rouw en niemand geloofde dat Manchester deze klap te boven zou komen.


Met een opgelapt team bereikte United toch nog de finale van de FA-Cup, die werd verloren, en werd tweede in de competitie: een onverwacht resultaat. Aan het stadion van Old Trafford hangt nog steeds een klok waarvan de datumaanduiding stil blijft staan op 6 februari 58. Dit als stille getuige van een zwarte dag in de geschiedenis van Manchester United.

The age of Fergie...


In november 1986 tekende Alex Ferguson bij Manchester United. Het seizoen ervoor had hij met Aberdeen de europacup II en de Cupwinnerscup van Real Madrid gewonnen. Hij aanvaarde de uitdaging om een geheel nieuw manchester united te bouwen. Maar in de jaren negentig was de tijd aan Liverpool om te gaan en aan Manchester om te komen.

In het seizoen 95/96 werd de, door Alex Ferguson opnieuw op de rails gezette, traditie van een goede jeugdopleiding tot volle ontplooiing gebracht. Met het inbrengen van jonge spelers als:

David Beckham:

Ryan Giggs:

Paul Scholes:

Nicky Butt:

Broers Neville:

werd een ploeg gebouwd uit jonkies bijgenaamd "Fergie's fledglings".

Het feit dat de ploeg zo jong was dwong ex-Liverpool speler Alan Hansen tot de uitspraak "You never win anything with kids", een uitspraak die hem tot vandaag de dag nog achtervolgt.

Deze jongens, geïnspireerd door:

Éric Cantona

en aangevuld met

Peter Schmeichel

als slot op de deur, zouden Manchester de komende jaren veel succes brengen. Na het seizoen 96/97 trok Cantona zich onverwacht terug als voetballer.

Het seizoen 1998/99 werd voor elke Manchester United fan een seizoen om van te dromen. Na een replay in de halve finale van de FA-Cup werd de finale gehaald en gewonnen. Het kampioenschap was zes dagen voordien al gewonnen. Ook in Europa was, na een ongelooflijke comeback in de halve finale tegen Juventus (van 2-0 in het verlies aan de rust naar 3-2 winst), de finale gehaald. Hier werd een thriller van formaat geschreven, tot de 90e minuut stond Bayern München aan de leiding, maar in blessuretijd wisten Solskjaer en Sheringham te scoren en zo toch nog de overwinning voor Manchester binnen te halen. De treble was gewonnen. Later in het jaar won Manchester ook nog de Intercontinentale Cup.

Het begin van het nieuwe millennium leek weinig effect te hebben op United's heerschappij van het Engelse voetbal. In 2000, 2001 en 2003 werd de titel behaald en in 2004 de beker.

In 2008 wist United opnieuw beslag te leggen op de Engelse titel met drie punten voorsprong op Chelsea en won het op 21 mei in de finale van de Champions League tegen datzelfde Chelsea na strafschoppen. Edwin van der Sar vervulde hierin weer een heldenrol door de laatste strafschop van Anelka lachend te stoppen.

United heeft op dit moment een indrukwekkende prijzenkast:

10 x Premier League
7 x First Division (now called premier league)
2 x Second Division

11 x FA cup
3 x League Cup
17 x Community Shield

3 x Champions League
1 x Uefa Cup
1 x Uefa Super Cup

1 x Intercontinental cup
1 x Fifa club world cup




No comments:

Post a Comment